2014年7月7日 星期一

エクアドルEcuador産、グアユサ guayusa 茶の将来性は?

エクアドル産、グアユサ茶の将来性は?

2014年07月07日 15時53分
提供:ナショナルジオグラフィック
 エクアドルのアマゾン地域で先住民コミュニティを形成するケチュア族の人々にとって、ティータイムは上品なフィンガーサンドイッチをつまみながら磁器のカップで紅茶を飲む午後の習慣ではない。彼らのティータイムは午前3時、皆で火を囲み、抗酸化物質が緑茶の2倍も含まれるグアユサを煎じるところから始まる。

 だが、この“スーパーリーフ”は今後、彼らの持続的な収入源にもなりそうだ。輸出により、今年は3000以上の農家に計40万ドルの収入が入るとみられる。

 グアユサとは何で、ケチュア族や世界に何をもたらすのか、先住民コミュニティと連携してアマゾン熱帯雨林の保全活動を行う非営利団体ルナ・ファンデーション(Runa Foundation)の共同設立者タイラー・ゲイジ(Tyler Gage)氏に話を聞いた。

◆グアユサとは何ですか? どこに生育しているのですか?

 グアユサ全体の約98%はエクアドルに分布していて、アンデス山脈にかかるアマゾン川上流にある細長い一帯を原産とします。お茶のように葉を煎じて飲まれますが、緑茶や紅茶とは種類が異なります。煎じた液体にはコーヒーと同じくらいの量のカフェインが含まれます。また、ポリフェノールも非常に多く含まれます。ポリフェノールというのは、代表的な抗酸化物質ですね。肥満予防や心臓に良いと話題のクロロゲン酸も豊富です。

◆ケチュア族がグアユサの輸出を始めたことで、彼らのコミュニティや周辺地域はどう変化するのですか?

 これまでは、木材の伐採が農家の主な収入源でした。出稼ぎをする人もいましたし、トウモロコシやコーヒー、カカオ豆などの栽培も行われていました。家族を養い、安定した収入を得るのは極めて困難だったのです。

 グアユサは、ケチュア族の人々がチャクラ(chacra)と呼ぶ森林農園で栽培されています。肥料や化学薬品などは使いません。熱帯雨林が人の手を借りずに育つのと同じように、栄養素が植物から植物へと持続的に循環します。低投入型の農法で、天然の熱帯雨林の仕組みを再現しているわけです。

◆エクアドルからグアユサが輸出されるようになってから、需要には変化がありましたか? 需要が増大し続けた場合、持続的な生産は見込めるのでしょうか?

 2008年の年間世界生産量はゼロでした。私たちは今年、生のグアユサの葉を100万ポンド(約45万キロ)買い入れる予定です。これにより、コミュニティは40万ドルの収入を得ることになります。

 事業が発展するためには、木をさらに植える必要があります。需要が高まれば、より多くの木を植えることになり、アマゾン熱帯雨林を再生させ、過去に破壊されてしまった土地を持続可能な森林農園に戻すことにつながります。

◆消費者にとってグアユサ茶とは?

 健康効果がかなり期待できます。体に悪い人工的な栄養ドリンクの代わりにグアユサ茶を飲めば、同じ量のカフェインを健康に有益な成分と一緒に摂ることができます。グアユサ茶が消費者とアマゾンの架け橋となり、従来の栄養ドリンクよりもはるかに健康的で持続的な選択肢となるはずです。

Emma Weissmann, National Geographic News

Runa LLC is a privately held organic Amazonian beverage company that processes and sells guayusa. The company is based in Brooklyn, New York with offices in Quito and Archidona, Ecuador. It was founded in 2008 by two Brown University graduates, Daniel MacCombie and Tyler Gage. The company operates the world’s only guayusa processing facility in Archidona, Ecuador.[1][2][3]
Runa bagged guayusa launched on the East Coast in October 2010 in natural food stores and supermarkets. In September 2010, the company received its USDA organic certification. A certified Benefit Corporation, Runa purchases guayusa directly from indigenous farmers who own their own land in a model following Fair Trade principles.[4] Runa received its Fair Trade Certification in 2011.
Five years later, Runa now supports more than 2,000 indigenous farming families, employs more than 40 people, and is continuing to demonstrate how sustainable, high-impact business in the Amazon can support producers and connect consumers to ancient traditions.

Products[edit]

Runa offers a variety of blends of guayusa for retail sale in the form of energy drinks, bottled iced teas, tea boxes, and loose leaf teas; all of which are USDA certified organic, Kosher certified, Fair Trade certified, and non-GMO certified.

Energy Drinks[edit]

Released in 2013, Runa Clean Energy cans are single ingredient energy drinks. Using highly concentrated guayusa as its base ingredient, the cans contain 120 mg of caffeine and high levels of antioxidants. The energy drinks come in two flavors: sweetened Berry, or unsweetened, zero-calorie Original.

Ready-to-Drink Bottled Tea[edit]

Runa offers 6 flavors of ready-to-drink beverages: 4 lightly sweetened flavors, and 2 unsweetened flavors. The lightly sweetened beverages are sweetened with 14 grams of organic cane sugar and contain 50 calories per bottle, with flavors including Hibiscus-Berry, Lemon-Lemongrass, Mint, and Traditional Guayusa. The unsweetened beverages do not have sugar or artificial sweeteners, are calorie free, and come in Lime and Guava flavors.

Tea Boxes[edit]

Runa tea boxes come in 4 different moderately caffeinated and antioxidant-rich flavors, each box containing 16 infusers. Flavors include Traditional Guayusa, Mint Guayusa, Ginger-Citrus Guayusa, and Cinnamon Lemongrass Guayusa.

Loose-Leaf Tea[edit]

Loose-leaf guayusa comes in 4 different flavors: Traditional Guayusa, Cinnamon-Lemongrass Guayusa, Mint Guayusa, Ginger-Citrus Guayusa. This is guayusa in its purest form.

Guayusa[edit]

Health Benefits[edit]

Guayusa contains the same amount of the world’s most prized stimulant, caffeine, as one cup of coffee. However, guayusa also has another stimulating compound- theobromine. When combined with caffeine it creates a balanced energy effect without any jitters, crash, or jolted buzz. Theobromine is the stimulant found in dark chocolate that offers that pleasant whole body feeling many are familiar with.

Traditional Uses[edit]

Traditionally, indigenous families wake up together at dawn to drink guayusa. They sit around the communal fire drinking gourds full of guayusa until sunrise. During this time, the village elders teach the youth about ancestral myths, hunting techniques, social values, and about what it means to be “Runa” in the indigenous cosmovision. The guayusa ritual continues to be a cornerstone of Kichwa culture, a practice that brings the family and community together around the simple experience of drinking tea.Community shamans, known as yachaks or rukus in Kichwa, will also play a traditional bamboo flute (known as kena) and a two-sided weasel-skin drum, and sing soft rhythmic songs during these early morning hours. The shamans also interpret dreams from the previous night,and make recommendations to guide the community and help them live in harmony with the rainforest. After drinking the first gourds of guayusa, children are often sent to go bathe in the river and receive its strength and cleansing for the day to come.While many of the indigenous communities in the Ecuadorian Amazon grow coffee or tea (plants imported from other parts of the world), guayusa, in contrast, is a native plant of immense cultural importance and mythological significance. Growing guayusa and sharing it with an international community is a powerful way for the indigenous communities to appreciate their culture and recognize its value in the modern world. By drinking guayusa you give these farmers the opportunity to continue living and evolving as Runa.

Growing[edit]

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