2009年5月26日 星期二

Fucoidan茶

ヤクルト、薬効感の強い風味から苦味のない風味へ改良した健康飲料「フコイダン」を発売
マイライフ手帳@ニュース
ヤクルト本社は、健康飲料「フコイダン」(200ml プリズマタイプ紙容器)を6月1日からリニューアル発売する。 同社は、2003年3月、同社独自の製法で特殊処理を施した、沖縄モズク抽出成分“フコイダン”を配合した健康飲料として「いたわり」を発売した。 ...


Fucoidan is a sulfated polysaccharide (MW: average 20,000) found mainly in various species of brown seaweed such as kombu, limu moui, bladderwrack, wakame, mozuku, and hijiki (variant forms of fucoidan have also been found in animal species, including the sea cucumber).

Substantial pharmaceutical research has been done on fucoidan, focusing primarily on two distinct forms: F-fucoidan, which is >95% composed of sulfated esters of fucose, and U-fucoidan, which is approximately 20% glucuronic acid. As a consequence of this research, U-fucoidan and F-fucoidan are now being marketed as a nutraceutical and food supplement.[1][2]

A study [3] released in 2005 by Japanese researchers have indicated that F-fucoidan can induce apoptosis in human lymphoma cell lines; as well, French researchers showed in 2002 [4] that F-fucoidan can inhibit hyperplasia in rabbits.

A study at the Statens Serum Institute, in Copenhagen, showed that, after pre-treatment with Fucoidan, deaths of rats infected with meningitis increased. 21 out of 45 rats that had been given Fucoidan and then treated after infection with an antibiotic died; as compared with 5 deaths out of 29 for those had not been given Fucoidan and had been treated with only the antibiotic.[5]

Another clinical study to determine the effects of ingested Undaria-derived-fucoidan on hematopoietic stem cells was carried out at UTAS, Australia. Scientists found that there was a small increase in total numbers of CD34+ cells, and a profound increase, from 40% to 90% in the proportion of CD34+ cells that expressed CXCR4 when 75% Undaria fucoidan was ingested. A smaller increase was noted when Undaria containing 10% w/w fucoidan was ingested. The ability to mobilize HPCs with high levels of CXCR4 expression could be clinically valuable. [6]

ヤクルト本社は、健康茶飲料「フコイダン茶」(200ml プリズマタイプ紙容器)を6月1日からリニューアル発売する。

 同社は、2003年3月、同社独自の製法で特殊処理を施した、沖縄モズク抽出成分“フコイダン”を配合した健康茶飲料として「いたわり茶」を発売 した。さらに、2005年4月からは、フコイダンの素材感や機能性を強く訴求するために、薬効感の強い風味に改良し、ネーミングを「フコイダン茶」として 発売してきた。しかし、消費者の嗜好の変化によって、近年は「香ばしい風味」「苦味のない風味」「飲みやすい風味」が好まれる傾向にあるという。そこで、 「フコイダン茶」を、苦味のない飲みやすい風味に改良し、キャッチコピー「スーッとすっきり味」を配して清涼感を持たせたデザインに変更してリニューアル 発売するとのこと。なお、フコイダンの含有量(80mg/個)については、従来どおりとなっている。

 フコイダンは褐藻類(モズク、コンブ、ワカメ、ヒジキ等)に多く含まれる多糖類で、その構造は海藻により異なるとのこと。「フコイダン茶」に使用 しているフコイダンは、沖縄モズクから抽出したものであり、フコースと硫酸化フコースを主成分とし、グルクロン酸を含有する点が特徴となっている。

 「フコイダン茶」は、ノンカロリー、ノンカフェインで胃にやさしい健康茶飲料となっている。同社が独自に開発を進めてきたオキナワモズクから抽出 した成分“フコイダン”が1個当たり80mg含まれているとのこと。はぶ茶、柿の葉、どくだみをベースとした混合茶で、スッキリと飲みやすいミント風味に 仕上げている。嗜好性飲料と差別化した200mlプリズマタイプ紙容器となっている。

[小売価格]100円(税別)
[発売日]6月1日(月)

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